Translate

11 oktoober, 2014

Vanad & uued majad


Edware
Kas osta endale uus maja? Kas parandada vana? Kas võtta enda hoole alla kultuurimälestis, millega kaasnevad kohustused kinnistu võimalikult algupäraselt taastada ja hoida? Arutlemiseks päris keeruline teema. On ju vana arhitektuuri säilitamine meie kultuuriloo tähtsamaid alustalasid, aga tahaks ka eluga edasi minna ja luua midagi uut (see on ju ka kunagi vana).

Vaatasin hiljuti youtubist lühifilmi ajaloolisest Paide vanalinnast.

Kui on huvi, siis seda saab vaadata siit:
http://www.youtube.com/watch?v=MybSaL2Qloc

Paide on mitu korda sõdades kannatada saanud ja on tulnud nullist üles ehitada. Lisaks Vene okupatsiooni ajal lammutati päris suur osa Paide vanalinna ajaloolistest puithoonetest ja ühe puithoone asemele näiteks loodi praegune kahekordne kaubamaja. See kaubamaja pole hiilgav arhitektuuri saavutus, aga võeti rõõmuga vastu. Kas panna pahaks? Kas uute hoonete rajamine linnakeskusesse on viga? Ma ise arvan, et ehituskultuuri tuleks säilitada järeltulevatele põlvedele, aga moderniseerimisega paratamatult tuleb midagi ka ära anda. Õnneks on meil vana säilitamise fanaatikuid ja organisatsioonid, kes kultuuripärandit kaitse alla võtavad, ennistavad, hoiavad ja seda ka teistele tutvustavad.

Paljud arhitektuurimälestised seisavad söötis ja ei leia omanikku, kuna esiteks vanade hoonete restaureerimine on kulukas ja teiseks, nad "ei viitsi" muinsuskaitseametiga koostöö teha ja "jamada". Mõnes mõttes on uue rajamine lihtsam, aga alati ei pruugi olla vana renoveerimine kallis. Palju on meil Eestis veel hooneid, kus on originaaldetailid säilinud ja tuleb lihtsalt vanade kihtide alt välja kaevata. Näiteks laudpõrandad soomepapi ja linaleumi alt. Puit on materjal, mis väga hästi säilib ja teda saab lihtsal moel jälle uuendada. Hetkel on see väga popp tegevus. Olen lugenud ka vanade akende müütide kohta - kummutatakse väited, et vana ei pea sooja ja vana akna taastamine on suur töö. Teadjamad mehed oskavad rääkida, et nii see tegelikult pole. Ka vanale aknale saab panna uue klaasi jne. Vana on midagi, mis on täpselt selle maja jaoks loodud ja paistab ka seal kõige ilusam välja.

Sattusin hiljuti lugema Krista Kõivu blogi (krista.koiv.com) ja jäi silma tema vana maja renoveerimise kogemus. Tulemus jäi minu arvates hiilgav ja on eeskujuks paljudele:

Siit saad tema tehtud inspireerivat maja lugu videosse panduna vaadata:


Siin on lõpptulemus. Suursugune kas pole?

http://kristakoiv.com/talv-2/ 
***

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar