Translate

04 november, 2013

Zephyr***Sefiirikorvikesed

Zephyr is somewhat similar to meringue. It has a sticky consistency, but it's not crisp like meringue. It's sweet, but also has a hint of sourness. It reminds me a little bit of grilled marshmallows. Zephyr is made with egg whites and syrup. In the picture, there's a dessert with a shortcrust base filled with zephyr. You can buy these in Eastern European countries (and possibly other countries). I grew up with these, and since I miss the taste of them in Ireland, I've developed the skill to make them myself!


Üks maiuseid, millest Iirimaal olles puudust tunnen. Õnneks on sõbrad, ja õnneks on internet. Sain maruvahva sefiiri retsepti ja proovisin järgi. Nagu poest, aga isegi paremad! Järgmiseks tahan teha sefiiritorti!


Hästi lihtne teha, ja ei nõua palju aega.

Nagu öeldud, retsept ei ole minu oma, vaid internetis vabalt kätte saadav, jagan meeleldi:


"4 munavalget,

300 gr suhkrut,

vett nii palju, et suhkur on kaetud ( ca 5-6 spl ehk, mina teen silma järgi) ja veidi voolav poti põhjas



Võta siirupi keetmiseks paksupõhjaline pott. Pane pott koos vee ja suhkruga tulele (u. 7 minutit ) ja samaaegselt hakka munavalgeid vahustama ( võta kuiv ja suuremas mõõdus nõu vahustamiseks, munavalged peavad olema otse külmikust, lisa näpuotsatäis soola ). Kui siirup läheb keema, siis võid keerata tuld väiksemaks, aga üldiselt lasen mina täistulel keeda. Vahepeal sega 1-2 korda kergelt läbi. Kui 7 min saab täis, siis on aeg vaadata, kas siirup on valmis. Selleks pista teelusikas siirupi sisse, lase liigsel siirupil ära voolata ja tilguta taldrikule - kui viimase tilga taha tekib peenike niit, siis on siirup valmis. Valmis siirup mullitab ja vahutab korralikult ning on hästi tihke välimusega.  Võta valmis siirup tulelt ja hakka kohe munavalgevahu sisse niristama ja mikserdama (vaht peab olema väga tugev, seepärast hakka kohe siirupi tegemisega samal ajal vahustama ). Vahusta mõni minut, siis lisa 1/4 tl sidrunhapet ( ole ettevaatlik, et palju ei saaks, muidu on sefiir hapu ) ja vahusta veel 5 minutit. On küll öeldud, et mõni vahustab 15-20 min, aga minul piisab 10 minutist korraliku sefiiri saamiseks. Kui sefiir on juba korralikult vahus, siis muutub hästi tihkeks ja hakkab kausi küljest lahti lööma.



Kui sefiir tuhksuhkruga üle puistada, võtab sefiir järgmiseks päevaks mõnusa kõvema kooriku peale. Teine variant on valmis tort panna 1-2 minutiks ahju nii 170 kraadi juurde".

Korvikeste valmistamiseks rulli jahusel pinnal muretaigen lahti (3-4mm), aseta üksteise kõrvale tõstetud vormidele, sõida tainarulliga üle ning suru tainas vormi põhja ning külgedele. Ülejäänud taignaga täida need vormid, kuhu taignaplaat ei ulatunud. Torgi noaga korvikeste põhjale pisikesed augud (see samm ei lase muretaignal kerkida) ning küpseta 210 kraadises ahjus korvikesed kuldseks (ca 7-12minutit). Lase jahtuda. Tuleb 18-22 korvikest.

Panin korvi põhja hapukat moosi (pohlamoosi) ja õhukese banaanisektori. Pritsisin tordipritsiga sefiiri korvi sisse ja saigi valmis :). Ehk läheb 30-45 minutit kõik kokku!

Head isutamist!




1 kommentaar:

  1. Nämm, nämm tahan ka selliseid ilusaid korvikesi, kuna sina mulle neid vist ei tee, siis pean ise ära proovima :D Tänud retsepti ja piltide eest :P

    VastaKustuta